TERHESTORNA BUDAPESTEN RÉGEN ÉS MA...

Magyarországon a kismamatorna /szülésfelkészítő egyik úttörőjeként a bő negyed század alatt nyomon követhettem mint a szakmai szemmel, mint a civil nézőponttal rendelkezők véleményét és a kritikákat. Gyökeres változást tapasztalhatunk. 
Régebben alig-alig találhatott a testmozgásra vágyó speciális tréninget. Ami akadt, az pedig hát hogy is nevezzük,mivel szegényes forrásanyagból táplálkozhattak csak az oktatók, valójában már akkori szemmel nézve is elég komolytalan, kielégítő edzésnek,felkészítőnek nem nevezhető program volt. Tisztelet a kivételnek, nem hogy nem javasolták, határozottan le is beszélték a kismamákat a fizikai terhelésről. Párhuzamosan a kórházi protokoll is megkövetelte a vajúdó szobákban az ágyban maradást, a vízszintes kitolást, a kötelező gátmetszést és az elkülönített baba- mama gyermekágyat... ennyi év távlatából rendkívül rugalmatlan és nem kimondottan mama-baba (-család) barát megoldások voltak divatban. Ezzel szemben mégis sokkal több vaginális szülést vezettek le. 
Lassan de biztosan, aztán kezdtek beszivárogni a különböző technikák."Liftező" - és "relaxációs " technika, jóga, "hipnoszülés", stb..., keleti és nyugati módszerek, fit ball és vizi edzések, aerobik .... testi és/vagy lelki ráhangolók. Akad köztük bőven persze tiszavirág életű. De nem csak az alternatív lehetőségek, hanem az apukák is beavatottá, aktív részesévé váltak attól a pillanattól kezdve a szülés folyamatának, hogy beinvitálták őket is a szülőszobába. Lehetőség nyílt a speciális oktatók képzésére és ez évek alatt párhuzamosan az egészséges életmód (étkezési szokások, rendszeres sporttevékenység,egészségmegőrzés, szűrővizsgálatok...)  wellness és fitness, edzőtermek gomba módra szaporodása is befolyásolta jelentősen a kismamák igényeit is. Mint az elvárás, mint az ez irányú ambíció is igen változatos. Van aki egyre többet "pihen", ahogy nő a pocak... Sokan a szakirodalomra hagyatkoznak és elolvasnak minden témával kapcsolatos könyvet, kiadványt... Előfordul, hogy a gravida nem csak egyféle felkészítőt választ, párhuzamosan jár akár kétféle tornára... Van aki a kórházi ill. a védőnők által szervezett elméleti felkészítésre (apukával) együtt érkezik... Van aki számára túl "lájtos", uncsi a kipróbált torna óra, van aki ugyanezen az órán úgy érzi neki ez túl erős (nem könnyű oktatóként sem megfelelni ) ... + az elszántabbak akik a felsoroltak mixes változatát veszik igénybe... és természetesen a két véglet, a legnagyobb ívben! Van aki "lustizik" és egyre több "problémát" megél ill. a lehető legextrémebb módon edz végig a terhessége alatt (is) ... Nos, az biztos, pláne az első babát váró kismamák a Magyarországon / Budapesten  működő minimum 10 féle módszer között sokszor "elvesznek". Ezzel egyetemben egyre több a császármetszéssel befejeződő szülés. 

Készítette: Starosta.hu | Minden jog fentartva!