SZERELMÜNK LAPJAI...

Sokat beszélgetek édesanyákkal, akiknek már nagyobbak / felnőttek a gyermekei. Kivétel nélkül őriznek valamit, ami a baba születésével, kisbabakorával kapcsolatos. Szinte csak a fantázia szab határt, nagyon leleményesek a szülők e téren is. 

Készíthetünk babanaplót, melynek lapozgatása sok örömet okoz a későbbiekben  és ha gyermekünk egyszer majd kíváncsiskodik  "- milyen volt amikor megszülettem...?, - milyen voltam...?  -  akkor boldogan elő lehet venni ezt a féltve őrzött kincset is és fel lehet eleveníteni teljes mértékben hitelesen ezt a csodálatos időszakot.

Az első oldalakat kezdhetjük megtölteni "nagypocakos" fényképekkel.

A 38. vagy 39. héten dőljünk hátra,pocaklevegőzés és gondoljuk végig, hogyan érzünk, esetleges aggodalmak / elképzelés, vajon milyen lesz megérinteni az újszülöttet, kire fog hasonlítani / a várakozás bizsergető izgalma / édesapa gondolatai a gyermekével kapcsolatban, aki nemsokára ő is a karjaiban tarthat, stb... Majd fogalmazzuk meg ezeket az érzéseket és vessük papírra.

Aki még tud koncentrálni erre is, a szülés kezdetét ( reményeink szerint még bőven otthon, vagy a szülészeten megélt ) első órában is lejegyzetelheti, fényképpel bővítheti. ( Gravidától és a folyamat tempójától is függ a terjedelem, többet is volt szerencsém már olvasni. Volt aki nagyon szellemesen és volt aki apukával együtt alkotott a kisbabanaplóba apró irodalmat, sokat nevetünk is... ) 

Nagyon különbözően éljük meg a szülés folyamatát, mint időben mint érzelmekben és pillanatnyi nehézségek is felmerülhetnek bárkinél. Ezért szoktam javasolni, hogy pár nappal a szülés után fogjunk bele a következő fejezetbe. Jöhetnek a babafotók, a babatenyér és talplenyomatok, terhes kiskönyv,a baba kórházi csuklószalagja, ha használtunk "talizmánt"/ kabalafigurát a vajúdás alatt annak a fotója is szóba jöhet. Bármi, amit úgy gondolunk, számunkra fontos lehet, jelentőséggel bírt. 

Az ezt követő időszakban a baba fejlődéséről (első fogacska, mozgásfejlődés, méret és súlygyarapodás, első szó... ), mókás megnyilvánulásokról ill. esetleges problémákról és azok megoldásáról szólnak a feljegyzések. Van aki a szülés utáni - első menstruációját / - az első szexuális együttlétet ill. a "gyermekágyas kalandokat" ( éjszakát mikor aludta át először a baba, mikor költözött anyuka vagy a baba  vissza a "helyére" ....) is megőrzi a naplóba írt formában. 


Készítette: Starosta.hu | Minden jog fentartva!