MÁSNAPOSOK...

A szülés alatt (is) a kismamát végigkíséri a hormonok nemes tánca, csak mostanra már -  maradva a táncos hasonlatnál - a keringőről tangóra váltanak. Az eddigi közérzettől merőben eltérő, átmenetileg szélsőséges érzések, jelzések is megmutatkozhatnak.Belső tombolás vagy éppen határtalan nyugalom. Van akire rátör a farkaséhség, van aki álmatlan, boldogságkönnyek és érzékenység vagy éppen (átmeneti) befordulás... A testsúly jelentős mértékben csökken (általában a baba súlyának kétszeresét + a "víz" távozását / csaszisoknál az ödéma lassabb feldolgozásban / azonnal mutatja a mérleg) Testi és lelki állapotváltozás. 

A szülés utáni első nap. A varázs nem hogy megtörik bennünk, inkább óráról órára egyre erősödő. Mind ez szükséges, mert lesz is dolgunk bőven. 

Az "előtejet" már a születés után megkóstolhatta/elfogyaszthatta a babánk. Ez a soha vissza nem térő összetétel fontos a számára. Viszont a tejelválasztás napok kérdése.Nem kell megijedni, általában 4 - 5 nap is eltelhet a nagyobb mennyiség eléréséig. A tejszaporításnak sok trükkje, fortélya ismert. ( váltott mellből etetés, fejés, masszírozástechnika, tejelválasztást serkentők, meleg vizes tus ...) Alapja a megfelelő folyadékbevitel, étkezés és a baba igény szerinti mellre tétele. Sokszor keveset kell együnk, minimum 3,5 liter folyadékot kell igyunk (a folyadékbevitelt nagy mennyiségben már elkezdtük a szülést követően...) 

Ismerkedünk / gyönyörködünk, szoptatunk, pelenkázunk, ápoljuk a gátat (ha van gátmetszés) és a (főként a hasi, csípő és a mell) bőrápolás is nagyon fontos.Még nem fejünk csak gyengéden körkörösen és válltól mellbimbó irányába masszírozzuk a melleket. Sokat pihenünk.Érdemes komolyan venni ebből a szempontból is ezt az időszakot, bizony ezt a családtagoknak / látogatóknak is érdemes átgondolni. Tökéletes, ha felpolcoljuk a fejünk, hátunk, talpra húzzuk a lábakat picit szétnyílt combok, és a babát az alhasi részre, Vénuszdombra helyezve (mint egy bölcső, még ringatni is tudjuk) altatjuk. Érdemes átmozgatni egy "gyermekágyas gyakorlatsorral" akár naponta 2-3 alkalommal testünket. Segíthet (a szülés utáni napokban sok esetben problémás) székletürítésben is. Leginkább vérkeringés és anyagcsere serkentő , ill. tejelválasztást serkentő gyakorlatsorok. A szabályosan végzett gyakorlatok esetében a mélyizmok edzése is megoldott. (kismamatornán/ felkészítőn ismertetjük, gyakoroljuk ezeket is)


Készítette: Starosta.hu | Minden jog fentartva!