QUARTERBACK

"(QB, irányító) – A játék kulcsfigurája, minden play-ben részt vesz. Az összes figura úgy indul, hogy a labdát a center átadja a QB-nek (snap), A quarterbackeknek rendkívül pontosan kell ismerniük minden play-t, gyors helyzetfelismerő képességgel kell rendelkezniük..."

...szeretek többek között sporthasonlatokkal élni.

A szülés csapatjáték. A csapat rangos tagjai: - a hormonok, - a méhösszehúzódások , - a gyermek, - az anya…

Az "ellenfél" csapat tagjai: - a fájásgyengeség,-  az előnytelen testtartások, - a rosszul használt vajúdó eszközök, - a félelem...

Mint minden csapatjátékban, itt is az irányítóé a főszerep. Koordinál, gyorsan reagál és a csapattársainak tökéletes támogatója minden play-ben, ill. minden "fájás" alatt… Amire érdemes elméleti és technikai tudással felkészülni az elsősorban az, hogy itt is pillanatok - itt sem több mint 4 másodperc – alatt kell a biztonság és az eredményesség érdekében döntést hozni. Tanulható!

Az én célom az, hogy a lehető legtöbb kismama egy rendkívül ügyes quarterback legyen ha eljő' az első "play" ideje! 

TERMÉSZETES VS. CSASZI

A babák kétféleképpen jöhetnek a világra. Hüvelyi úton, vagy sebészeti úton császármetszéssel. A végső cél az, hogy a lehető legnagyobb biztonságban egészséges baba születhessen meg.  Mód van arra, hogy a várandósok  a terhesség ideje alatt a megfelelő testi és lelki „képzést” megkapják, a  40 hét alatt is és a szülés folyamata alatt is biztonságot teremtve gyermekük számára.

Vannak esetek, melyeknél a hüvelyi szülés kockázatos és lehet előre tudni, hogy a császármetszés kötelezően benne van a menetrendbe. Ikerterhesség, diabétesz(cukorbetegség), hipertónia(magas vérnyomás), fertőzéses betegségek (HIV, herpesz…),far ill. harántfekvésű baba, kis medencéjű gravida és/vagy  macrosomia (óriásmagzat, átlagosnál nagyobb baba)…

Előfordulhat, hogy nem tervezett, de sürgősségi okok miatt a baba és a mama egészsége érdekében mégis a császármetszés mellett dönt az orvos. Ha a megfelelő technika dacára, vagy technikailag nem megfelelő kitolásból adódóan a baba nem tud kijutni a szülőcsatornából, ha a vajúdás túl lassú, ha a gyermek nem kap elég oxigént…

Választható a császármetszés ha az anya nem orvosi okból, de úgy dönt, hogy szeretné tervezett időpontban megszülni gyermekét vagy korábban bonyolult hüvelyi szülése volt.

A természetes szülés pozitívabb és aktív élmény.  Rövidebb felépülési idő, első pillanattól bőr és testkontaktust él meg baba , szinte egyből szoptatható, többek között kevesebb az allergia és légúti probléma a gyermekeknél. Olyan antitestek, hormonok termelődnek az anya szervezetében a vajúdás során melyek a gyors felépülést, anyatej elválasztást és az anya anyagcseréjét  támogatják … Lehet időszakos inkontinencia. Mivel egészen pontosan nem lehet meghatározni a szülés kezdetét ebből eredhet némi aggodalom. Előfordulhatnak bizonyos esetek amikor elnyúlik a tágulási szak elfáradhat a kismama, okozhat a folyamat negatív hatású stresszt…

A császármetszés percre pontosan tervezhető, a medencefenék nem sérül, ami az idők során az inkontinencia egyik kiváltó oka lehet. Nincs félelem az esetleges elnyúló tágulási szaktól és az ebből is eredő kitolási nehézségektől. Jelentős műtétnek számít, ami hosszabb felépülést , késleltetett szoptatási lehetőségeket alapozhat és esetenként a következő szülés természetes módját akadályozza…

Annak dacára, hogy mostanában a csaszi esetében is törekszenek az orvosok , ha  mód van rá engedélyezni rövidebb – hosszabb ideig a vajúdást, hogy adott a technika , a  méhfalat ne érje trhauma, biztosítható a műtét közbeni és utáni ébrenlét… a természetes hüvelyi szülés támogatója vagyok / maradtam egészséges anya – baba esetében feltétel nélkül...

MÉRLEG

- Gyakori témaként felmerül a kismamák ideális testsúlygyarapodása.  Természetesen meghatározhatjuk  általános esetekben mennyi kg ami „még belefér”. Egy biztos, teljesen rendjén van , hogy a kismama nem stagnál, ill. fogy a 40 hét alatt. Az extrém eseteket kivéve , az eddigi tapasztalataim alapján az átlagos startsúlyú mamák 10-12 kg-ot, a teltkarcsúak, túlsúlyban lévők 6-8 kg-os míg  a zsírszövetarányban sovány alkatúak pedig 15-18 kg-os „hízást” mérlegelhetnek a szüléshez közeli napokban. Mind a három esetben hasznos az irányított terhes torna, hiszen meg kellene alapoznunk a gyors regenerálódást, az ízületek környéki izmokat és a mélyizmokat meg kellene erősítenünk… Fontos figyelemmel kísérni , de nem szabad pánikba esni  –ha  a terhesség elején esetleg étvágytalanság, hányinger/hányás miatt kevesebbet mutat a mérleg – ha bizonyos terhességi időszakban stagnál a testsúly  - ha bizonyos terhességi időszakban hirtelen megdöbbentő pluszt mérünk akár pár hét intervallumban! A lényeg leginkább nem a három trimesztert elkülönítve, hanem egységében véve kell tekinteni. Több esetben a magas pulzusszám is bejátszik (120 körüli) és megjelenhet a nagy mennyiségű víz, mint ödémás tünet (csípő, kéz és láb, arc…) Befolyásolja plusszban -  mínuszban a súlygyarapodást a dohányzás elhagyása, egyes vitaminok esetében különösen) a vitaminszedés, a terhesség előtti radikális diéta/fogyókúra, az eddiginél nagyobb figyelem az étkezésre-folyadékbevitelre, a terhességi cukor megjelenése miatti fokozott kontroll, időszakos „farkasétvágy” (ún. kívánós időszak) ill. étvágytalanság (gyomorra nehezedő nyomás, hányinger/hányás, gyomorsav…) , egyes gyógyszerek szedése…

 

- A női testre igazán jellemzően olyan területekre „hízunk” (comb-csípő-felkar-áll alatti rész-alsó hasi rész…)amit elég nehéz kordában tartanunk, de a szülés után visszafordítható ezeken a testtájakon is az eredeti állapot. A testünkkel szembeni igényességen,akaraterőn , önfegyelmen is múlik , hogy türelemmel, akár otthoni edzésekkel milyen hamar állítjuk vissza az alkati adottságainkhoz mérten természetesen  testünk arányosságait. És ezt is érdemes komolyan venni  (ha az óráim egyikén vennénk most részt a rutinos kismamáim már skandálnák is a betanított rigmust) : "a kismama egy helyett eszik és kettő helyett levegőzik"

KI MIT TUD...

Szinte állandó téma - mi alapján válasszunk szülész orvost? - egyáltalán kérjünk e fel orvost-szülésznőt?- melyik kórházat válasszuk? A kismamáim visszajelzései által kivétel nélkül, mindegyik alternatíváról kaptam már temérdek beszámolót ( otthonszülés, orvos és szülésznő választás, csak vagy orvos csak vagy szülésznő választás, szülés ügyeletes orvossal és szülésznővel, ügyeletes kórház ill. épp ahová tartozunk, hiperszuper mindennel felszerelt-alternatív lehetőségeket biztosító ill. teljesen konzervatív, felszereltségében és lehetőségeiben is ezt  tükröző kórház, magánklinika ill. közkórház)Természetesen kialakul fejben a rangsor, valami listaféle értékelés és megdöbbentő, hogy kb. 10 évenként mekkora átminősítés tapasztalható. Az eszközökről és alternatív lehetőségekről meg csak annyit mondanék, semmit sem érnek, ha nem tudják a kismamák érdemben használni , ill. ha nem ismerik hogy hogyan tudják ezeket maguk és babájuk javára fordítani.

Nekiindulhatnak a kismamák beszerezni az infot, mint ahogy minden esettel kapcsolatban (szülés ill. szoptatási nehézségek, felmerülő problémák) minden fajta fórumon. Aztán többnyire jön a feketeleves. Rémtörténetek, szövődmények, vérbő kritikák ellátással-csecsemős nővérekkel-terhesgondozással-védőnőkkel-kórházakkal-gyermekorvosokkal... kapcsolatban, kevés  happy, annál több szurkos/nyákos/kínlódós (esetenként elég zavaros-foghíjas) "beszámoló". Cseppet sem csodálkozom azon, hogy ezek után teletrotyogják  a nadrágjukat a kutakodó gravidák, nem hogy megnyugtatásul hanem még inkább a legtöbb esetben alaptalan félelmeiket erősítőn kapják a dózist. Ráadásul olyan negatív vélemények/élmények miatt,is,amiben számon kérnek ill. hiányolnak a kismamák/anyukák, holott nem is feladata az éppen becsmérelt szakembernek.... Van persze jogosultsága a negatív kritikáknak, orvosi műhiba, gondatlanság, nemtörődömség, de egészen biztosak lehetünk benne, hogy nem ennyire sok!!!

 … és érdemes megnézni , milyen tulajdonságokkal rendelkezik a panaszos anyuka, vagy családtag  !!!!

Azon is érdemes elgondolkozni mennyi agyat növesztett és orvoslásból  (is) jeles ember nőtt ki az internet világából…l!!!

  Ha csak a szülési folyamatot vesszük, ha valamire, akkor erre igaz szinte egyedül  a szülőszoba stábja feltételezi, hogy a kismama felkészülten érkezik minden tekintetben.

Én oktatóként teljesen tisztában vagyok vele, hogy mindenki számára, bármilyen szakterületen is dolgozunk a büdös életben nem tudunk (és nem is feltétlen akarunk) megfelelni. Éppen ezért az "ajánlgatással " is érdemes hát csínján bánni.

Adott a lehetőség, amikor magánkórházat választunk vagy olyan szülészetet ahol nem támogatják a szülésznő és/vagy orvos szabadon választását.

Szerintem ne feltétlenül rangra/bájra alapozzunk. Nálam elsődleges szempont a tisztelet volt természetesen már a terhesség előtti ismeretség és vizsgálatokon megfigyelt emberi és lelkiismereti tapasztalatok után. A választásnál figyelembe kell venni azt, hogy adott esetben határozottan meg van e a bizalmunk. Bármennyire felkészülten is érkezünk, a folyamat alatt előfordulható pillanatnyi nehézségeknél bizony nem egy esetben meglepően durvának / fájdalmasnak nevezhető a segítség amit feltétel nélkül kellene elfogadni, engedni. Lelki és persze testi fájdalmakról is szó eshet. Lelki fájdalom pl. az annyira várt természetes folyamat csaszival való befejezése, gátvédelemre alapozott kitolás a szülési tervben, ennek dacára gátmetszés... A másik ágról pedig az "oldalt fekve vajúdás", a méhszáj rugalmatlansága miatti ( a kismama technikájától független okokból eredő) "fájás közbeni vizsgálatok"... Tehát előfordulhat "meglepi", amikor, ha nincs meg a kellő tisztelet és önfegyelem bizony széteshet a folyamat.

Azt is érdemes tudni, hogy az esetek zömében a szülésznő az a személy, aki végig kíséri a tágulási és kitolási folyamatot, rendszeres vizsgálatokkal stb. A szülészorvos általában a kitolási szakra érkezik, ő az aki dönt ha beavatkozni kell ill. ő az aki elvégzi az esetleges műtéteket. 

ÉDES ÉLET...

Előfordulhat, hogy a várandóság bizonyos időszakai alatt az éhségérzet nő, az édesség utáni sóvárgás felerősödik. Egyre többen minimálisra csökkentik ill. kerülik a cukor fogyasztását a terhesség alatt és az ételek mennyiségére is nagyon ügyelnek.

A túlzott cukorfogyasztás és a szervezet számára kihívást jelentő mennyiségű étel fogyasztása melegágya lehet számos krónikus betegségnek (vesebetegség, magas vérnyomás,cukorbetegség, II típusú zsírmáj... ) és nagyban hozzájárul az elhízáshoz is.

A megfelelő és kontroll alatti étkezés megelőzi a születendő gyermek esetében is a számára veszélyt jelentő e betegségek kialakulását és a kismama könnyebben regenerálódik a szülést követően. 

Nagyjából félidő környékén diagnosztizálhatják a terhességi cukorbetegséget, amit az azonnali étrend módosításával és rendszeres tornával teljesen visszafordíthatunk.

Esetenként még a gyümölcsök fogyasztását is elhagyják a kismamák, én ezt egyáltalán nem javasolom. Nagy szükség van vitaminokra, ásványi anyagokra, élelmi rostra és az antioxidánsokra is.Az utolsó időszakban ( a harmadik trimeszterben) pedig emelni kellene a gyümölcstartalmú ételeket mert jelentősen megnő az energiaigény ami különösen szükséges lesz a szoptatáshoz, erre a következő időszakra is időben fel kell készülnünk. 

Nem javasolt a cukor kiváltása mesterséges édesítőszerekkel. Sokszor kevés ételt fogyasszunk, használjunk mindig friss alapanyagokat és egészségesebb alternatívákat főzéskor/sütéskor.

Tudom, hogy rengeteg étkezési "hóborttal" találkozhatunk manapság, bármelyik divatos gasztronómiai irányt választjuk soha ne essünk át a ló másik oldalára és figyeljünk testünk igényeire.


Készítette: Starosta.hu | Minden jog fentartva!