KIS DOLGOK - NAGY DOLGOK

A "pelenkáról bilire szoktatást " nagyon sokan még mindig egy fontos kihívásnak tekintik.Találkozhatunk anyukákkal akik szinte versenyszerűen küzdenek egy egy rokoni, vagy baráti közösségen belül.

Nem szabad erőltetni, itt is a türelem a legfontosabb.

Nincsen semmilyen szabály arra hogy mikor "kell" leszokni a pelusról,

egészséges baba esetében hagyni kell a döntést a gyermekre. Általában max. 3 éves korig, éjszaka és nappal is kialakul a vizelet és széklettartás ill. az akarattól függő ürítés , a szobatisztaság.

Ez nem azt jelenti, hogy melegben ne "szellőztessünk", sőt vásárolhatunk bugyikát 2 évesnek, ösztönző ha ő választ macisat, fodrosat, pasisat stb...de ne tukmáljuk és főleg ha a pisi vagy a kaki "bent ment ki" ne büntessünk és ne bosszankodjunk, értetlenkedjünk. Soha ne ébresszünk a természetes folyamatoknál a gyermekbe lelkiismeret furdalást, megfeleléskényszert, mert egyáltalán nem biztos, hogy érett a kontrollra.

A folyadékpótlás (ügyeljünk arra, hogy szoba hőmérsékletű legyen az ital) fél éves korig szükséges ha a babánknak a kutacsa homorú, ha fáj a pocakja vagy "sárga" születése után, míg az anyagcsere nem dolgozza ki (élettani sárgaság, magas bilirubin szint)... A csecsemőt cumisüveggel vagy kiskanállal minden esetben ún. "ferdetartásban" etetünk, itatunk! 

- anyatej két "fő" szoptatás között kiskanállal, kispohárral adagolva 

- babavíz 

- forralt víz (a lobogó, 1-2 percig forralt vizet kihűtjük...)

- édesköménytea ( öntsünk 1 csapott mokkáskanálnyi magra forrásban lévő 2 dl vizet, és hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük és hűtjük...)

- orosz szálas tea (2 dl forró, de nem lobogó vízbe pár teafű, éppen hogy enyhén színezze meg majd szűrjük és hűtjük, 2 csapott mokkáskanál szőlőcukorral édesítjük...)

- limonádé ( 2 dl forralt, majd lehűtött vízbe 2-3 csepp citromlevet facsarunk és 2 csapott mokkáskanál szőlőcukorral édesítjük...)


Készítette: Starosta.hu | Minden jog fentartva!