KI MIT TUD...

Szinte állandó téma - mi alapján válasszunk szülész orvost? - egyáltalán kérjünk e fel orvost-szülésznőt?- melyik kórházat válasszuk? A kismamáim visszajelzései által kivétel nélkül, mindegyik alternatíváról kaptam már temérdek beszámolót ( otthonszülés, orvos és szülésznő választás, csak vagy orvos csak vagy szülésznő választás, szülés ügyeletes orvossal és szülésznővel, ügyeletes kórház ill. épp ahová tartozunk, hiperszuper mindennel felszerelt-alternatív lehetőségeket biztosító ill. teljesen konzervatív, felszereltségében és lehetőségeiben is ezt  tükröző kórház, magánklinika ill. közkórház)Természetesen kialakul fejben a rangsor, valami listaféle értékelés és megdöbbentő, hogy kb. 10 évenként mekkora átminősítés tapasztalható. Az eszközökről és alternatív lehetőségekről meg csak annyit mondanék, semmit sem érnek, ha nem tudják a kismamák érdemben használni , ill. ha nem ismerik hogy hogyan tudják ezeket maguk és babájuk javára fordítani.

Nekiindulhatnak a kismamák beszerezni az infot, mint ahogy minden esettel kapcsolatban (szülés ill. szoptatási nehézségek, felmerülő problémák) minden fajta fórumon. Aztán többnyire jön a feketeleves. Rémtörténetek, szövődmények, vérbő kritikák ellátással-csecsemős nővérekkel-terhesgondozással-védőnőkkel-kórházakkal-gyermekorvosokkal... kapcsolatban, kevés  happy, annál több szurkos/nyákos/kínlódós (esetenként elég zavaros-foghíjas) "beszámoló". Cseppet sem csodálkozom azon, hogy ezek után teletrotyogják  a nadrágjukat a kutakodó gravidák, nem hogy megnyugtatásul hanem még inkább a legtöbb esetben alaptalan félelmeiket erősítőn kapják a dózist. Ráadásul olyan negatív vélemények/élmények miatt,is,amiben számon kérnek ill. hiányolnak a kismamák/anyukák, holott nem is feladata az éppen becsmérelt szakembernek.... Van persze jogosultsága a negatív kritikáknak, orvosi műhiba, gondatlanság, nemtörődömség, de egészen biztosak lehetünk benne, hogy nem ennyire sok!!!

 … és érdemes megnézni , milyen tulajdonságokkal rendelkezik a panaszos anyuka, vagy családtag  !!!!

Azon is érdemes elgondolkozni mennyi agyat növesztett és orvoslásból  (is) jeles ember nőtt ki az internet világából…l!!!

  Ha csak a szülési folyamatot vesszük, ha valamire, akkor erre igaz szinte egyedül  a szülőszoba stábja feltételezi, hogy a kismama felkészülten érkezik minden tekintetben.

Én oktatóként teljesen tisztában vagyok vele, hogy mindenki számára, bármilyen szakterületen is dolgozunk a büdös életben nem tudunk (és nem is feltétlen akarunk) megfelelni. Éppen ezért az "ajánlgatással " is érdemes hát csínján bánni.

Adott a lehetőség, amikor magánkórházat választunk vagy olyan szülészetet ahol nem támogatják a szülésznő és/vagy orvos szabadon választását.

Szerintem ne feltétlenül rangra/bájra alapozzunk. Nálam elsődleges szempont a tisztelet volt természetesen már a terhesség előtti ismeretség és vizsgálatokon megfigyelt emberi és lelkiismereti tapasztalatok után. A választásnál figyelembe kell venni azt, hogy adott esetben határozottan meg van e a bizalmunk. Bármennyire felkészülten is érkezünk, a folyamat alatt előfordulható pillanatnyi nehézségeknél bizony nem egy esetben meglepően durvának / fájdalmasnak nevezhető a segítség amit feltétel nélkül kellene elfogadni, engedni. Lelki és persze testi fájdalmakról is szó eshet. Lelki fájdalom pl. az annyira várt természetes folyamat csaszival való befejezése, gátvédelemre alapozott kitolás a szülési tervben, ennek dacára gátmetszés... A másik ágról pedig az "oldalt fekve vajúdás", a méhszáj rugalmatlansága miatti ( a kismama technikájától független okokból eredő) "fájás közbeni vizsgálatok"... Tehát előfordulhat "meglepi", amikor, ha nincs meg a kellő tisztelet és önfegyelem bizony széteshet a folyamat.

Azt is érdemes tudni, hogy az esetek zömében a szülésznő az a személy, aki végig kíséri a tágulási és kitolási folyamatot, rendszeres vizsgálatokkal stb. A szülészorvos általában a kitolási szakra érkezik, ő az aki dönt ha beavatkozni kell ill. ő az aki elvégzi az esetleges műtéteket. 


Készítette: Starosta.hu | Minden jog fentartva!