HATÁRON TÚLI SZÜLÉSEK...

Ausztriában élő magyar kismamánk küldte el,fordította egy osztrák nőgyógyásszal folytatott beszélgetésből, ott divat ilyen módon felvilágosítást adni a várandósoknak, pár sorát idézem:

" - ... születésekor a baba szellemi és testi épsége függ(het) a kismama életmódjától (stressz, túlsúly, keringési és anyagcserezavarok, elhanyagolt szűrővizsgálat, szenvedélybetegség...) a 36. hét előtti születéstől, a terhesség alatti szerzett betegségek kezeletlenségétől ill. nem megfelelő kezelésétől, a szülés után közvetlenül 12 perc eltelte utáni újraélesztéstől, vagy a 16. hét előtti spontán magzati abortálódás megakadályozásától..." 

A teljes szövegből tisztán kiderül, hogy az utóbbi 2 felmerülő tragikus esetben nem hajlanak az életmentő beavatkozások elvégzésére, de az is kiderül a jelen kórház statisztikájából, hogy alig van oxigényhiányos ill. fogyatékkal élő gyermek számon tartva és a szakmájában elismert orvos szerint, jóval kevesebb a császármetszés és a koraszülés mint más szomszédos országban. 

Dubaiban nem támogatják az otthon szülést. Leginkább indiai orvosokkal találkozhatunk a nőgyógyászaton/szülészeten. A fájdalomcsillapítás eszközei rendelkezésre állnak, de elsősorban a megbeszélt "szülési tervezet" szerint járnak el.Nagyon kevés alternatívát biztosítanak, leginkább a "hagyományos" szülést preferálják (szülőágyon, jól kontrollálható testhelyzetben).Csak ha elkerülhetetlen, akkor avatkoznak be bármilyen módon (természetesen a baba és mama maximális biztonságára törekedve) A szülés után baba-mama szoba várja a családot ahol ált. 2 - 4 napot töltenek.

Svájcban a terhesség alatt havi rendszerességgel ellenőrzik a kismamákat, de egy ultrahang vizsgálat ahhoz szükséges, hogy klinika/kórház vállalja a szülés levezetését. Otthonszülés is választható szülésznő jelenléte mellett, de ehhez rengeteg feltételnek eleget kell tenni. Orvost nem kell választani, ezeket a vizsgálatokat a szülésznők is végezhetik.A várandósság korai stádiumában kiszűrik a rizikós eseteket

(pl. markervizsgálat,terhességi mérgezésre ill. koraszülésre való hajlam). Jelentős százalékban végeznek császár metszést. Javarészt a nők fájdalomtól való félelme miatt.

Japánban még ma sem ritka az ún. szülőkád használata. A szülő nők többsége kihasználja a folyadék fájdalomcsillapító hatását, de akkor sincs probléma, ha a baba a víz alatt jön a világra, szervezete ugyanis tökéletesen képes alkalmazkodni a körülményekhez. A vízben született gyermekeknek az első benyomása, legelső élménye a természethez kötődik. Ráadásul a szülőkád 37 Celsius-fokos vízéből kikel a szülő nő, méhe a hűvösebb levegő hatására összehúzódik, ezáltal segíti a préselő nyomást. Nem hangoskodhat a gravida szülés közben, mert ezzel megzavarná a születendő gyermeke és a körülötte lévők nyugalmát.A kismamának az ún."távol-keleti néma szülésre " kell a terhessége alatt felkészülni.

Angliában ha a mama-baba tökéletes egészségnek örvend ajánlott az otthonszülés. Választható még kórházban vagy a szülésznők által üzemeltetett Midwifery Unitban vagy Birth Centreben a szülés helyszíne.Nagyon ritkán alkalmaznak gátmetszést és majdnem minden esetben alkalmaznak fájdalomcsillapítást:önsegítés (pl. légzéstechnikával, stb.) hidroterápia (vízben történő vajúdás) Entonox (gáz és oxigén belégzése ) injekciók,TENS (elektromos ideg stimuláció) és az epidurális érzéstelenítés (+ alternatív fájdalomcsillapítás) Az apukákat is bevonják a szülés folyamatába, de fel kell készülniük segítségnyújtásra. Az alábbiakban tudja támogatni az apuka a kismamát : társalog,nyugtatja, simogatja, fogja a kezét, letörli az arcát, vízzel kínálja, masszírozza, segít a helyzetváltoztatásban,emlékeztet a helyes légző és relaxációs technikákra,segít a nyomásban a szülés alatt, támogatást, megerősítést nyújt döntéshelyzetekben,(pl. fájdalomcsillapítás esetén), segít kontrollálni a szituációt,beszámol a történésekről amit a szülő nő nem lát.

Amerikában nagy divat az EDA és a császár. A kórházak tökéletesen felszereltek, de ha netán természetes úton szeretnénk szülni, nagyon ritkán tehetünk alternatív körutazást. Ha baba-mama jól van a szülés után 2-3 órával távozhat a szülészetről, csaszi esetében 2-3 nap, de senkit nem "dobnak" ki, akár 6 napot is bent lehet tölteni. Támogatott az otthonszülés és egyre többen választják az USA- ban is, természetesen szülésznővel, aki figyelemmel kíséri a várandósságot és elvégzi a szükséges vizsgálatokat. 


Készítette: Starosta.hu | Minden jog fentartva!