BABAVÁRÁS MÁS ÉS MÁS ASPEKTUSBÓL

„Az anyákban van valami, ami alatta marad és fölébe emelkedik a józan észnek. Az anyáknak ösztöne van. A teremtés végtelen és kiszámíthatatlan akarata él benne, az vezérli tetteit."

(Victor Hugo)

A várandóság kilenc hónapjában nemcsak a magzat fejlődik, hanem a NŐben is megfogan valami új, az anyává válás a felszínre hozza saját gyermekkorát, a saját édesanyjával való kapcsolatát, de a női lét archaikus, archetipikus mintázatát is. Ebben a nagyon intenzív és mélyenszántó folyamatban segíthet a tudatosság – ki is vagyok én? A felmerülő nehézségek, mint például a teherbeesés, a fogamzás nehézsége, a vetélések, koraszülés, túlhordás, később a túlféltés, az elengedés problematikája, vagy a változó kor témaköre mind mind értelmezhető a lélaktan síkján. ...

Lehet vitatkozni, mikor melyik évszakban "ideális" a terhesség harmadik trimesztere. A nyár nagy pocakkal is lehet gyönyörű! Ha nincs toxémia, ha nincs indokoltnál nagyobb túlsúly... Átmozgatás naponta, folyadék és gyümölcs ideális mennyiségben... Természetes közegben lehet fürdőzni (Balaton, tenger...) szűrt fényben hűsölni felpolcolt lábakkal + görög dinnye vagy jégdarás limonádét szürcsölve. Ajánlott napszakban megfelelő napozószerrel napozni is lehet... és jön a grillezés ideje, egészséges, tápértékét megőrző husi- hal- zöldségek! A kismamatorna és a felkészítés sem szünetel, próbáljuk ráadásul kerülni az órabeosztással a 14-15 óra körüli hőséget... Az is fontos hogy megismerhetünk trükköket - fűszereket- gyógynövényeket - testgyakorlatokat...

Ausztriában élő magyar kismamánk küldte el,fordította egy osztrák nőgyógyásszal folytatott beszélgetésből, ott divat ilyen módon felvilágosítást adni a várandósoknak, pár sorát idézem:

" - ... születésekor a baba szellemi és testi épsége függ(het) a kismama életmódjától (stressz, túlsúly, keringési és anyagcserezavarok, elhanyagolt szűrővizsgálat, szenvedélybetegség...) a 36. hét előtti születéstől, a terhesség alatti szerzett betegségek kezeletlenségétől ill. nem megfelelő kezelésétől, a szülés után közvetlenül 12 perc eltelte utáni újraélesztéstől, vagy a 16. hét előtti spontán magzati abortálódás megakadályozásától..." 

A teljes szövegből tisztán kiderül, hogy az utóbbi 2 felmerülő tragikus esetben nem hajlanak az életmentő beavatkozások elvégzésére, de az is kiderül a jelen kórház statisztikájából, hogy alig van oxigényhiányos ill. fogyatékkal élő gyermek számon tartva és a szakmájában elismert orvos szerint, jóval kevesebb a császármetszés és a koraszülés mint más szomszédos országban. 


Készítette: Starosta.hu | Minden jog fentartva!