ALUDJ EL SZÉPEN...

Szinte folyamatosan változó véleményeket, tanácsokat, kritikát kaphatnak az anyukák a "hol aludjon a baba" témakörben is.

Pszichológusok az ún. "aranykötés" miatt tanácsolják/támogatják az első három hónapban az édesanyával "együtt alvást".Ebből a szempontból érvényesülhet igazán a folyamatosság elve.A szülést követően van egy "érzékeny időszak" ami alatt kialakulni kezd egy erős kötelék. Az édesanya bármikor kontaktust teremthet kisbabájával.Ösztönös és reflexszerű a viselkedés: táplálás és óvás ill. megkapaszkodás,a Moro- és keresőreflex. Manapság már a kórházi gyakorlatban (többek között) ezért is terjedt el a rooming-in rendszer, ahol anya és gyermeke éjjel - nappal együtt lehet, így az első pillanattól kezdve megkezdődik egymás megismerésének folyamata.

Egyes szakemberek szerint viszont a babának szüksége van a biztonságos, megszokott körülményre. Állandóságra (tárgyak és közeg) mert előfordulhat, hogy a gyerekszobába való átszoktatás sok problémával jár a későbbiekben. Kutatók szerint önmagában a korai kötődés nem elegendő a harmonikus szülő (anya-apa) - gyermek kapcsolat kialakulásához, fennmaradásához, hiszen ez sok éven keresztül fejlődő, alakuló folyamat eredménye. 

Van akinél nincs lehetőség, nem áll rendelkezésre külön szoba, az újszülött a szülők mellett, bölcsőben/kiságyban van éjjel - nappal.

Ahol gyerekszoba adott, tökéletes megoldást nyújthat, ha pár hétig az anyuka költözik be a babához (a gyermekágyas időszakra, első hat hét), így megoldott és kényelmesebb lehet az igény szerinti szoptatás is.

Ha már van tesó, két egymást követő szoptatás közötti időt lehet kitölteni a "szoros együttléttel" (én ez esetben mindig a reggeli első két etetés közötti időt ajánlanám), de már nyilván szűkebbek a lehetőségek, pláne kisebb korkülönbség esetén. Én biztos vagyok abban, hogy minden többgyermekes édesanya törekszik arra, hogy mindenkire egyenlő idő jusson.


Készítette: Starosta.hu | Minden jog fentartva!